Keyword

Salah satu faktor penting untuk produk kita muncul apabila dicari(search) oleh prospek di enjin carian seperti Google, Bing, Yahoo, Shopee dan Lazada adalah KEYWORD.

APA ITU KEYWORD?

Keyword adalah kata kunci atau perkataan yang ditaip di search box untuk mencari sesuatu produk.

keyword
keyword

Contohnya jika kita nak beli tudung sekolah di shopee, pastinya kita akan taip perkataan seperti Tudung Sekolah, Tudung Sekolah Putih, Tudung Sekolah Rendah dan lain-lain yang bersesuaian.

Untuk memastikan produk kita muncul apabila dicari, kita mestilah Optimizekan Posting kita supaya page atau shop kita muncul apabila keyword itu dicari. Ianya dipanggil Search Engine Optimization(SEO).

Jadi sebagai peniaga tudung sekolah, sebelum kita optimizekan page atau shop kita dengan keywords yang sesuai, mari kita senaraikan dahulu keywords yang selalu orang cari dan sesuai dengan produk kita.

SENARAI KEYWORDS TUDUNGSICOMEL (KEYWORDS BANK)

Baca Selanjutnya >>

Perhatian Kepada Rakan Affiliate, Mohon Semak Komisyen

⚠️ Semua Rakan Drosphip dan Affiliate wajib baca serta fahamkan ya. Pihak HQ tidak dapat bertangungjawap sekiranya ianya berlaku.

Untuk mendapatkan komisyen affiliate, rakan-rakan harus membuat belian melalui link affiliate peribadi anda.

Biasanya apabila anda klik pada link affiliate anda, dalam masa 180 hari anda tidak lagi perlu klik pada link affiliate selagi mana anda tidak clear cookies / delate history search engine di telefon / komputer anda.

Namun kadangkala ada telefon / komputer yang auto delate cookies / history, jadi untuk lebih selamat, setiap kali anda membuat tempahan, boleh terus buat semakan komisyen anda samaada ada sistem web generate komisyen ataupun tidak bagi tempahan yang baru dibuat tersebut.

Sekiranya semasa membuat tempahan, nama anda tertera sebagai penaja, in shaa Allah tiada masalah:

Pastikan paparan ‘shop ini ditaja oleh (nama anda)

Dan / atau sebelum anda tekan butang Proceed To Checkout juga ada tertera nama anda.

Semasa anda add to cart item yang pelanggan tempah dan masuk ke process check out, sila semak di bahagian bawah shipping dan pastikan tertera juga paparan nama anda.

Selepas tempahan berjaya di submit, anda akan menerima email jumlah komisyen berdasarkan tempahan yang dibuat.

Bermula 23 Dis 2021, kita tidak lagi dapat bantu semak dan manual approve komisyen sekiranya anda ada banyak ID lama yang tidak generate komisyen.

Sebagai contoh anda sudah banyak buat tempahan dari 1hb sehingga 15hb dan anda baru sedar yang tempahan anda tidak ada komisyen sejak 1hb lagi.

Dan sama juga sekiranya anda tersalah klik link affiliate pihak lain dan komisyen tersebut masuk ke akaun pihak tersebut.

Jika anda tidak semak komisyen anda setiap kali buat tempahan, dan anda baru sedar setelah banyak ID yang dibuat, kita minta maaf dan tidak dapat membantu untuk mendapatkan kembali komisyen tersebut dari pihak lain.

Kita tidak dapat bantu kerana ianya memberikan bebanan tambahan kepada staff akaun dimana sekiranya seorang rakan affiliate ada 50 ID untuk disemak satu persatu dan jika ada 30 orang, bermakna staff akaun perlu semak 30 x 50 ID = 1500 ID. Ianya agak kurang effective.

In shaa Allah, selagi anda menggunakan link affiliate anda dan ada tertera nama anda pada beberapa bahagian semasa proses tempahan(seperti gambarajah di atas), in shaa Allah komisyen akan generate seperti biasa.

Sekiranya ianya belaku selepas 23hb Disember 2021, anda tidak menerima komisyen dan anda tidak membuat semakan segera setiap kali anda membuat tempahan, ianya akan dianggap anda tidak layak menerima komisyen dan hanya mendapat untung runcit sahaja.

Terima kasih ^_^

Updated: 2 APRIL 2022

⚠️Sekiranya setelah buat tempahan dan email komisyen tidak diterima dan tiada penambahan di dashboard account affiliate anda, segera hubungi Admin Mira 011-33015034 untuk semakan segera.

Trick Kolam Ikan Tudung Jururawat

Jual Tudung Jururawat nie ada trick dia. Kalau kita pos jer kat wall facebook kita susah sikit sebab tak semua friend kita jururawat. Kecuali kita nie jururawat la 😅

Menunggu sungai Stok Foto, Menunggu sungai Gambar Bebas Royalti |  Depositphotos®

Tricknya adalah dengan join group-group Jururawat / Nurse di Malaysia banyak-banyak yang tak private dan share lah iklan kita di sana… mudah ja hehe 😊

Lebih targeted … istiqamah post selalu di sana, mudah-mudahan satu masa nanti ada yang sangkut.

Aamiin dan selamat meroket hehe 🔥

Kredit Gambar: https://id.depositphotos.com/stock-photos/menunggu-sungai.html

Kenapa Orang Membeli?

🤔 WHY PEOPLE BUY?

Nak menjual, kita wajib faham ini. Apa yang membuatkan orang terasa nak membeli dan kenapa mereka membeli?

Kalau tak, kita hanya akan promote promote promote dan promote… tapi malangnya orang tak tertarik nak membeli dari kita.

Awal mula pertama mula, kita kena faham Kenapa orang membeli?

Saya kongsi sebab saya sendiri nak ingatkan diri sendiri. Semoga rakan-rakan juga sama dapat manfaat darinya 😃

Boleh rujuk sini:

https://bit.ly/why_people_buy

dan sini

https://bit.ly/the_psychology_of_buying

Semoga bermanfaat 🥰

Ini Kaedah Marketing Terbaik Zaman Berzaman

Saya kenal dengan affiliate marketing nie sejak dari 2007/08 lagi.

Zaman tue orang banyak jual eBook, Minisite, Clickbank dan lain-lain.

Satu kaedah terbaik dan evergreen untuk promosikan produk affiliate nie adalah melalui konsep Product Review.

Kita review produk seikhlas mungkin dan kemudian share link affiliate kita.

Jangan nampak sangat nak menjual hehe… Nanti nampak review tue ada udang di sebalik batu… Dan review akan jadi hambar 😅

Biasanya orang akan rasa terpengaruh dengan review ikhlas(ye ke ikhlas hehe) kita 😅

Review yang bagus adalah yang ada cerita kelebihan dan kekurangan produk.. Baru nampak real, tapi kelebihan kena lebihkan la hehe… 😅

Dulu-dulu ramai review guna blog post. Namun zaman sekarang ramai juga gunakan Facebook dan Youtube.. ok juga, tambah-tambah medium review kan.

Ini contoh review yang saya jumpa dan saya kongsikan supaya rakan2 mudah faham.

Boleh baca lanjut DI SINI.

Beliau buat review dan saya yakin beliau juga share link affiliate beliau hehe.

Saya yakin anda akan terpengaruh dengan review beliau 😅

Wallahu a’lam dan semoga bermanfaat 😃

Syahruddin
Rakan Usahawan
TudungSiComel.com
*Bekas Affiliate Marketers Pencen 😅

Tarikh Pembayaran Komisyen Affiliate

In shaa Allah kita akan buat closing account affiliate pada 15hb setiap bulan dan kita akan beri jarak masa 5-7 hari untuk sekiranya ada berlaku refund/cancel order. Jika ada yang refund/cancel order, kita akan tolak(deduct) semula dari komisyen sediaada.

Kita akan mula finalize dan buat bayaran pada 20/22hb setiap bulan. Namun akan ditunda pada Isnin/Selasa jika tarikh tersebut jatuh pada Sabtu/Ahad(hari cuti).

**Kepada yang layak dan cecah RM100.00/payout minima, Bahagian Akaun kita akan hubungi anda untuk dapatkan no akaun bagi proses pembayaran komisyen. Jika tidak layak, nilai komisyen akan dibawa ke bulan hadapan hingga cecah RM100.

Ianya Tak Mustahil

Alhamdulillah, baru-baru ini kita lancarkan Promosi Pelancaran Program Affiliate kita dan dalam masa singkat(Promosi 4 hari), ada rakan-rakan affiliate yang mampu jana komisyen hampir RM1000.00.

Dan alhamdulillah ini antara Top 2 Rakan Affiliate kita…

Dan ramai lagi yang dapat jana komisyen yang baik. Alhamdulillah.

Jadi ini memberi indikasi kepada kita bahawa Program Affiliate di web baru kita berkesan dan mudah-mudahan lancar… aamiin.

Jika anda belum daftar sebagai Rakan Affiliate kita, boleh klik pada butang di bawah untuk mendaftar.

Komisyen Affiliate TudungSiComel

Berikut adalah cara kiraan komisyen bagi program Affiliate TudungSiComel.

Sebagai contoh, jika satu produk yang terjual melalui link affiliate anda berharga RM15.90, maka pecahan komisyennya adalah(Update 17/8/2021):

Lavel 0 – Komisyen DS(anda) 20% x RM15.90
Lavel 1 – Komisyen mak anda 4% x RM15.90
Lavel 2- Komisyen nenek anda 1% x RM15.90

Jadi total komisyen yang pihak HQ sediakan keseluruhan adalah 25%

Mungkin ada yang rasa jika jadi nenek komisyen 1% itu sedikit. Tapi mari kita lihat kiraan ringkas.

Potentsi Keuntungan?

Jika kita ada 10 orang anak dan setiap anak ada 10 orang anak(cucu anda) juga di bawah mereka, ini bermakna setiap kali mereka semua menjual dan terima komisyen, puan sebagai nenek akan dapat:

10 orang anak x 4% = 40%
10 orang anak ada 10 orang anak (cucu anda) = 100 orang cucu = 100 x 1% = 100%
Jadi total % yang anda akan terima 140% komisyen.

Jika setiap mereka menjual dengan nilai jualan keseluruhan RM1000 setiap orang, puan sebagai nenek affiliate akan terima:

40% x RM1000 = RM400.00
100% x RM1000 = RM1000.00

So total pendapatan puan RM1400.00.

Cuba bayangkan di musim peperangan tudung sekolah… sale seorang anak cucu boleh cecah RM3,000.00 sehari(bukan dongengan). Cubalah kira sendiri berapa potensi anda hehe.

Mesti best kan hehe… sambil lepak-lepak, duit masuk dalam akaun anda… kecing kecing kecing hehe…

Jangan tunggu, mula recruit anak dari sekarang dan lihat lagi setahun berapa orang anak cucu anda…sedar tak sedar dah berderet hehe… mula sekarang dan selamat meroket.

Program Affiliate TudungSiComel

Apa itu affiliate? Apabila ada pelanggan yang beli di web TudungSiComel melalui link affiliate anda, secara automatik anda akan terima komisyen dari belian mereka.

Best kan ?

Untuk maklumat lanjut berkaitan Program Affiliate kita, boleh baca sini:

  1. Apa bestnya Program Affililate ini ? – KLIK SINI
  1. Panduan mendaftar Affiliate – KLIK SINI

Panduan menukar “SLUG” /URL Link Affiliate

Selepas anda berjaya mendaftar di Program Affiliate TudungSiComel, pastinya anda akan share link affiliate peribadi untuk ditampilkan dimana-mana posting social media bagi pelanggan klik link tersebut untuk membuat pembelian.

Namun jika anda rasa link affiliate (slug) anda kurang menarik dan ingin menukarnya, anda boleh rujuk panduan di bawah.

Tapi apa itu SLUG?

Slug adalah bahagian dari URL/permalink website anda yang merujuk pada sebuah konten secara spesifik. Slug berada di bahagian belakang dari permalink, setelah nama domain anda. 

Inilah contohnya:

Anda boleh ikuti langkah-langkah untuk pertukaran slug tersebut ya.

Langkah 1:

-Log in ke akaun Tudungsicomel.com

-Kemudian klik Affiliate Area —–> Settings

Langkah 2:

– Setelah klik settings, scroll dibahagian bawah dan akan keluar paparan Custom Slug Settings

– Isikan nama yang anda ingin tukarkan dan pastikan nama tersebut hanya satu patah perkataan sahaja dan tidak boleh ada jarak (space) kemudian save profile settings.


Contoh:

Humaira ✔️
Humaira Ahmad ❌

Langkah 3:

-Setelah pertukaran nama baru di save, klik Affiliate URLs untuk dapatkan link URL baru affiliate anda yang telah di edit. Link tersebut boleh digunakan untuk setiap posting anda di social media dan pelanggan boleh klik link tersebut.

Mudah sahaja kan & selamat mencuba 🙂

*PERHATIAN – Slug utama semasa anda mendaftar tidak berubah dan langkah ini hanya untuk menghasilkan slug baharu tambahan sahaja. Kedua-duanya slug lama dan baharu masih berfungsi seperti biasa.