Ceramah Agama Archive

KISAH 3 SOALAN 1 PENAMPAR

Kisah ini dipetik dari perkongsian rakan-rakan dan tidaklah dikenalpasti penulis asalnya. Namun perkongsian ini mudah-mudahn bermanfaat dan semoga penulis asal dan kita yang menyebarkannya dikurniakan keredhaan Allah. Wallahu a`lam.

KISAH 3 SOALAN 1 PENAMPAR

Ada seorang pemuda yang lama belajar di luar negera kembali ke tanahair dengan angkuh dan sombong. Di dalam benak kepalanya telah lama tersimpan 3 pertanyaan yang dianggapnya tiada siapa yang boleh jawab. Satu hari beliau bertemu seorang imam tua di kampungnya

*PEMUDA:*  Tok imam boleh tak jawab soalan-soalan saya?

*PAK IMAM:*  Boleh! dengan izin Allah.

*PEMUDA:*  Tok imam yakin kaaa? Profesor pun tak boleh jawab soalan saya.

*PAK IMAM:* Aku akan cuba jawab soalan hang!

*PEMUDA:* Saya ada 3 soalan;

1. Jika benar ALLAH tu ada, tunjuk kat saya kewujudan dia?
2. Apakah yang dinamakan TAKDIR ?
3. Kalau syaitan dibuat dari api, kenapa mereka dimasukkan ke neraka yg dibuat dari api, tentu syaitan tu tak sakit sebab mereka dari unsur yang sama. Apakah tuhan tak pernah terfikir sejauh itu?

*PANGGGGGGGGG !!!*

Continue Reading

Marah Anak Dengan Doa Dan Bukannya Maki Hamun

DSC_2963

Kita semua pernah marah, itu sifat manusia. Marah biar secara berakal dengan mengawal perasaan dan kata-kata yg diucap. Jangan biar kemarahan dikuasai emosi dan nafsu kerana akan terbit kata-kata yg tidak dikawal, yang terbit dari nafsu marah bukan dari akal. Maki hamun, sumpah seranah itu kebiasaan orang yang marah, itulah senjata syaitan.

Jangan pandang remeh pada setiap perkataan yang keluar dari lidah anda. Ada ketikanya, apa yg kita sebut, tiba-tiba diperkenan Allah, maka terjadilah ia. Jika ia perkara yg buruk, maki hamun sumpah seranah, lalu termakbul, bagaimana?

Perhatikan hadis ini;

Rasulullah SAW telah bersabda: ”Adakalanya seseorang melepaskan sepatah kata daripada kata-kata yang diredai Allah yang dia tidak menyangka hal itu sedemikian rupa, tiba-tiba dicatat oleh Allah dalam keredaan-Nya sehingga dia berhadapan dengan Allah Taala dalam keadaan diredai. Demikian pula adakalanya seseorang bercakap sepatah kata daripada kata-kata yang membuat kemurkaan Allah yang dia tidak menyangka akan sedemikian rupa tiba-tiba dicatat oleh Allah Taala dalam kemurkaan-Nya hingga hari kiamat.” (Hadis riwayat Imam Malik dan al-Tirmizi)

Saya berbimbang sekali ibu dan bapa yg bila marah anak-anak, selalu terlajak kata, apakata jika waktu itu Allah terima perkataannya. Bila marah saudara mara, rakan taulan, terlajak kata. Bila melihat keburukan, kecatatan orang, terlajak kata.

Kawallah perkataan bila marah.Berbimbanglah kepada saat Allah mengangkat perkataan kita yang buruk. Kalau marah pun, jangan meratus, berleter panjang, mengulas itu ini bagai ulasan selari pertandingan bola sepak kerana bimbang terlajak kata. Ada ibu yang tersebut “Anak tak guna, penyegan…..” Ada ayah termaki”Anak celaka,……” Ada rakan tersebut dalam marah”Haram jadah sungguh dia tu…”

Kawallah marah dengan diam, kunci mulut.

Continue Reading

SALAHKAH MENGAJAR ANAK MEMBUAT KERJA RUMAH SEJAK KECIL? (BUKAN ANAK PEREMPUAN SAHAJA)

Clean House

Bagi saya, ajar dan biasakan anak dan kerja rumah membantu mereka menjadi ‘manusia’, dan insyaAllah dengan izin Allah.. supaya tidaklah suatu hari nanti, anak yang menjadi TUAN kepada ibu bapa. Supaya tidaklah satu hari nanti, anak-anak kita jadi manusia sombong yang memandang rendah terhadap orang lain dan rasa mereka tidak layak melakukan kerja-kerja yang bagi mereka, “low class” sangat.


SALAHKAH MENGAJAR ANAK MEMBUAT KERJA RUMAH SEJAK KECIL?

Tidaklah mendera jika anak sejak kecil kita ajarkan untuk tahu jika tumpahkan air, cari kain/tuala lap meja, lap. Supaya tidaklah nanti bila ke mana-mana, tak ada rasa tanggungjawab hinggakan semua mahu cleaner yang buatkan. Semua mahu bibik yang settlekan.

Tidaklah keji jika sejak kecil, kita ajarkan anak, sebelum mandi, lepas tanggalkan baju, masukkan ke dalam bakul. Supaya tidaklah nanti mereka pakai campak saja baju ke lantai dan biarkan kita yang mengutipnya (atau pembantu rumah kutipkan? itu lagi keji) seperti orang tiada tamadun.

Continue Reading

Masalah Ibu Yang Cepat Marah Pada Anak-Anak

marah anak

 

Perkongsian bijak daripada Puan Sharifah Shuwaidah:

Saya juga mengalami perkara yg sama ada 4 anak semuanya berlainan perangai. Setelah saya banyakan membaca cara-cara mendidik anak serta pergi ke bengkel kursus alhamdulillah.

1) Baju kotor rumah bersepah – puan biarkan anak habiskan main dan bila anak-anak melihat muka puan, jangan ada mimik marah, jeling atau masam, tetapi puan cuba senyum (dengan semulajadi ia akan sampai ke otak dan turun ke hati akan berbisik subhanallah Ya Rabb aku amat bersyukur kerana mempunyai zuriat yg cukup sifat, comel, mencuit hati, sihat dan aktif).

Pandanglah anak-anak puan seperti kain putih masih suci tiada dosa.

Continue Reading

Seminar Usahawan Muda 2014

Salam ceria =)

Kepada Rakan-rakan TudungSiComel.com, pada 17 Mei 2014 nanti pihak Multimedia University (MMU) ada menganjurkan Seminar Usahawan Muda 2014 yang akan menampilkan beberapa insan yang telah lama berkecimpung dalam perniagaan.

Antara mereka adalah Tuan Saiful Nang yang rasanya tak perlu saya ulaskan di sini. Jika nak diterangkan berkenaan beliau, mungkin dua blog post pun belum tentu cukup.

Antaranya beliau juga adalah Co-Founder; Pertubuhan Kebajikan Rumah Pengasih Warga Prihatin, Exec Chairman/Group CEO; Colours of Asia Sdn Bhd, President; OMG Creative Sdn Bhd, Executive Principal; Saiful Nang Academy Sdn Bhd dan lain-lain.

Selain beliau, Tuan Imran Koyube dari ILuvIslam, Tuan Hasbul Aqil dari MajalahNiaga.comPuan Elliyin Rasif Pengasas Elle Zada, Tuan Farizuan Has dan akhir sekali semestinya yang paling comel, Tuan Syahruddin wakil dari TudungSiComel.com =)

Flyers

Maklumat lanjut adalah seperti berikut:

Continue Reading