4 Langkah Mudah Menjadi Muslimah Yang Anggun

muslimah
Muslimah yang anggun itu cantik | You Are Beautiful by Kezzi-Rose

Muslimah yang taat dan patuh kepada syariat, tidak seharusnya membiarkan dirinya tidak terjaga dan terurus. Ketaatan kepada syariat bukan sebagai alasan untuk meminggirkan perhatian terhadap penampilan diri.

Islam bukanlah agama yang membelenggu kecantikan seseorang wanita, namun hanya mengatur saat kecantikan tersebut harus ditampilkan dan disembunyikan

Jadi yang paling penting adalah bagaimana memastikan diri kita selalu bersih, anggun dan sentiasa dapat diterima oleh orang lain. Tidak perlu berbelanja mahal untuk menjaga penampilan diri, cukuplah secara sederhana dan mudah.

Dalam artikel ini, saya senaraikan langkah asas dan mudah untuk menjadi seorang muslimah yang anggun dan disenangi ramai

1. Gantilah Tudung Sehari Sekali

Janganlah terlalu berkira dalam hal tudung. Gantilah tudung yang dipakai apabila  seharian memakainya. Jangan menggunakan tudung yang boleh dipakai pada kedua-dua belah bahagiannya. Maksudnya jika pada hari ini sudah memakai tudung dengan satu sisi, esoknya memakai tudung yang sama dengan sisi yang satu lagi.

Jangan merasa senang apatah lagi merasa selesa dengan sistem bolak-balik atau recycle tudung seperti ini. Ini kerana mungkin tudung yang sudah dipakai seharian itu telah terkena peluh. Mungkin telah basah dengan peluh kemudian peluh itu mengering.

Peluh yang kering akan mengeluarkan bau yang lebih teruk dari bau peluh yang masih basah. Semestinya terdapat bakteria pada tudung tersebut.

Oleh itu sila take note perkara ini wahai muslimah yang cantik. Jagalah kebersihan.

2. Sentiasa Tukar Pakaian

Seperti tudung, baju perlu diganti supaya bau busuk peluh tidak tersebar ke seluruh dunia. Jika terpaksa atau pakaian hanya baru dipakai sekejap, jangan melebihi dua hari.

Bau yang daripada pakaian yang telah dipakai mungkin menyebabkan bau yang tidak menyenangkan pada deria orang lain disekeliling kita.

Selalunya pakaian yang telah dipakai secara “recycle” ini biasanya telah tercemar dengan peluh dan terdapat bakteria padanya, yang nantinya akan menimbulkan gatal-gatal yang tidak selesa pada badan kita. Tak ke nanti kita akan tergaru-garu setiap waktu dan tidak tenang.

Sentiasa membawa pakaian ekstra jika terpaksa ke luar kawasan yang jauh.  Jagalah penampilan diri dan maruah kita. Lebih-lebih lagi kesejahteraan orang lain.

3. Memakai Deodorant

Untuk menutup bau badan yang kurang menyenangkan, kita boleh memakai deodorant. Pelbagai jenis produk deodoran boleh didapati dipasaran. Pilih lah mengikut kesukaan dan keselesaan kita.

Dan jangan lupa memakainya selepas mandi.

Tidak mengapa jika tidak suka memakai minyak wangi atau tidak suka berwangi-wangian, asal tidak menyebarkan bau ‘busuk’ kita kepada orang lain.

4.  Jangan Malas Mandi

Ini adalah antara penyakit gadis masa sekarang, liat untuk mandi terutamanya pada waktu pagi. Sejuk alasanya!

Jangan sesekali menjadikan perangai sebegini sebagai satu kelaziman dalam hidup kita. Ini kerana, mandi adalah satu cara yang paling utama dalam memastikan badan sentiasa bersih.

Oleh itu, perangai liat untuk mandi merupakan tanda-tanda betapa kita adalah seorang yang memandang ringan tentang aspek penjagaan kebersihan diri.

Jangan sesekali ciri yang sedemikian melekat pada diri kerana ia akan mengundang kesan yang kurang baik kepada diri sendiri.

***

Kesimpulannya adalah tidak susah untuk menjadi muslimah yang anggun. Jagalah perkara-perkara yang asas diatas kerana agama Islam itu indah dan menyukai kebersihan serta kecantikan.

Semoga kita menjadi insan yang baik dan disenangi oleh semua.

3 comments

  1. Semua saranan tu bagus..sebab boleh elakkan badan berbau..hehe

    Badan berbau ni boleh jejaskan penampilan ape.. 😰

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Risk Free Shipping

If your order lost during shipment, we will do the replacement or refund

180 Days Guarantee

If you don`t satisfied with your order, just let us know. We can exchange or refund.

100% Secure Checkout

Seamless Payment with Toyyibpay / MasterCard / Visa