Your Cart

Bagaimana Membantu Anak Membuat Kerja Sekolah Tanpa Kita Hilang Kesabaran?

membuat kerja sekolah
membantu anak membuat kerja sekolah adalah tanggungjawab bersama ibu bapa

Dalam fikiran kebanyakkan ibu bapa, anak-anak harus mula untuk membuat kerja sekolah sejurus sahaja selepas selesai makan malam.

Realiti sebenarnya sering berlaku adalah, pasti terdapat pertikaian dan isu antara ibu bapa dan anak-anak mengenai kerja sekolah.

Masalah yang biasa dihadapi oleh ibu bapa adalah anak-anak tidak akan menyiapkan kerja sekolah mereka selagi tidak disuruh dan dipaksa.

Sebenarnya terdapat beberapa kaedah untuk untuk membantu anak anda menyiapkan kerja sekolah mereka setiap hari:

1. Sediakan satu ruang atau bilik khusus yang tenang untuk anak-anak membuat kerja sekolah.

membuat kerja sekolahGangguan luar seperti komputer, televisyen, telefon pintar dan tablet hendaklah dijauhkan dan diharamkan semasa waktu membuat kerja sekolah.

Menyediakan semua kelengkapan persekolahan berdekatan tempat duduk akan mengurangkan anak kita dari kerap bangun dari tempat duduk dan mendapat gangguan ditempat lain.

2. Cari masa yang paling ideal untuk anak anda membuat kerja sekolah.

Masa yang ideal untuk membuat kerja rumah boleh berbeza antara keluarga kita dan keluarga orang lain.

Sesetengah kanak-kanak masih berada dalam mode belajar walaupun baru sahaja pulang dari sekolah, menjadikan waktu itu adalah waktu yang paling ideal untuk mereka membuat kerja sekolah.

Sesetengah kanak-kanak lain pula mungkin memerlukan masa untuk melepaskan stress dan kepenatan mereka sebelum boleh untuk mula membuat kerja sekolah.

Benarkan anak kita untuk menentukan waktu untuk membuat kerja rumah selepas waktu persekolahan mungkin boleh membantu mengurangkan rasa rimas dan membolehkan mereka menyediakan diri mereka dengan mode belajar.

3. Bantu anak anda dengan membina pelan tindakan

Anak-anak kecil anda mungkin merasa cemuh dengan tugasan yang mereka perlu siapkan.

Dengan menyediakan jadual ataupun checklist tugasan mengikut tahap kesukaran atau masa yang diperlukan untuk menyiapkan tugasan, boleh membantu anak anda untuk fokus dan mengendalikan beban tugas dengan lebih baik.

4. Bantu mereka untuk fokus

Halang gangguan yang datang dari kerja sekolah itu sendiri seperti terlalu banyak perenggan dan perkataan, serta soalan yang lain dalam kertas soalan yang sama.

Gunakan kertas kosong untuk menutup bahagian yang mengganggu itu supaya anak dapat fokus terhadap soalan yang mereka sedang selesaikan.

Anda juga boleh gunakan pembaris untuk diletakkan dibawah setiap baris ayat yang sedang dibaca dan anak perlu menggerakkan pembaris ke setiap perenggan baru untuk membantu mengekalkan fokusnya.

5. Bangun dan jauhkan diri dari anak beberapa minit.

membuat kerja sekolahBila anak kita sudah mula untuk menyiapkan kerja rumah, tinggalkan ruang itu dan biarkan dia menyiapkan kerjanya selama beberapa minit.

Bantu anak kita untuk meneruskan kerjanya dengan memberitahunya bahawa kita akan kembali dalam masa 5 minit untuk memantau perkembangannya dan membantu jika ada sebarang persoalan.

Ini kerana, jika anak terasa terganggu dengan kehadiran kita, ia akan membuatkan anak semakin sukar untuk fokus.

6. Ambil nafas dalam-dalam

Kadangkala, proses menyiapkan kerja rumah memang menggeramkan ibu bapa dengan pelbagai karenah anak-anak sehingga hilang rasa sabar.

Anak-anak juga mungkin hilang fokus dan motivasi.

Jika anda merasakan rasa sabar semakin memudar, beralih dari kawasan itu sehingga kita kembali tenang. Juga berikan anak anda rehat selama beberapa minit (sebaik-baiknya 15 minit untuk setiap satu jam) supaya mereka boleh refresh kembali.

7. Berikan pujian

Berilah pujian kepada setiap pencapaian dan usaha yang anak anda lakukan dalam menyiapkan kerja sekolahnya, terutamanya jika kerja sekolah itu agak mencabar.

Jika perlu memberi teguran, berilah kritikan secara membina. Memarahi anak kerana tidak dapat mencapai standart yang ditetapkan hanya membuatkan mereka lebih kurang produktif.

Sebaliknya, tanyakan diri kita sendiri apa yang boleh dilakukan untuk membantu mereka mencapai standard yang disasarkan.

Penutup

Idea untuk membantu anak membuat kerja sekolah memang senang dicakap berbanding membuat perkara itu secara praktikalnya.

Proses membantu anak menyiapkan kerja rumah sepatutnya menjadi satu pengalaman yang positif dan berharga kepada anda dan anak-anak.

Semoga apa yang dikongsikan pada kali ini memberi manfaat kepada anda dalam membesarkan anak dengan baik dan penuh kasih sayang.

Salam ceria dari team Tudung Si Comel 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Risk Free Shipping

If your orders lost during shipment, we will do the replacement or refund

Easy 180 days returns

180 days money back guarantee

100% Secure Checkout

Toyyibpay / MasterCard / Visa