Your Cart

5 info penting tentang bacaan gula ibu mengandung

Kepentingan kawal bacaan gula ibu mengandung | Diabetes gestasional (juga dikenali sebagai diabetes kehamilan) adalah kondisi di mana seorang wanita yang tidak pernah lansung mempunyai sejarah sakit diabetes sebelumnya akan mengalami kenaikan gula darah yang tidak normal sepanjang kehamilan.

Ini biasanya terjadi pada akhir trimester kedua atau ketiga kehamilan.

Sangat-sangat penting untuk kesemua ibu mengandung mempelajari ilmu untuk mengawal bacaan gula semasa mengandung, kerana yang pasti bila dalam situasi diabetes gestasional tinggi ianya pasti menyebabkan masalah kesihatan untuk ibu mahupun bayi.

Terutamanya ibu-ibu yang pertama kali hamil dan sangat mendambakan zuriat pastikan fahami kepentingan mengawal kandungan untuk mengelakkan perkara yang tidak elok berlaku

Tahap insulin yang dikeluarkan sewaktu awal kehamilan

Sewaktu awal kehamilan, tubuh wanita akan mengeluarkan hormon yang disebut human placental lactogen (hPL) yang meningkatkan resistensi insulin. Ini diperlukan untuk memastikan seluruh glukosa yang diperlukan oleh janin dapat diakses dengan baik.

Namun, peningkatan resistensi insulin ini pulak akan menyebabkan peningkatan kadar gula darah pada ibu hamil, terutama pada ibu yang memiliki predisposisi diabetes.

Selain itu, selama trimester kedua dan ketiga, hormon lain yang disebut progesteron juga meningkatkan resistensi insulin dan menyebabkan peningkatan gula dalam darah.

Oleh kerana itu, ibu hamil yang memiliki risiko diabetes gestasional harus mengikuti pengawasan yang agak ketat dari doktor dan pakar pemakanan, serta mengawal perubahan gaya hidup untuk mengawal gula darah, seperti diet yang sihat, bersukan dan jika diperlukan ubat-ubatan yang ditetapkan.

Seiring dengan itu, perlu diawasi juga berat badan ibu hamil dan perkembangan janin, seperti ukuran dari janin, kandungan air ketuban, dan detak jantung bayi.

bacaan gula ibu mengandung

Bacaan BSP atau bacaan gula ibu mengandung

BSP merupakan singkatan kepada profil gula dalam darah. Ianya menjadi satu rutin yang wajib dilakukan untuk semua bakal ibu untuk melalakukan pemeriksaan.

Bacaan  Normal gula darah untuk ibu hamil adalah antara 70-99 mg/dL pada masa berpuasa, dan antara 70-140 mg/dL 2 jam setelah mengambil makanan. Namun, beberapa pakar kesihatan mungkin mempunyai pendapat  yang sedikit berbeza. Sebaiknya dapatkan konsultasi dengan doktor atau pakar pemakanan untuk mengetahui target gula darah yang tepat untuk anda selama kehamilan.

Bacaan gula normal untuk ibu mengandung adalah berbeza bagi setiap individu.

Kenapa perlu jaga BSP atau bacaan gula semasa mengandung

Keperluan untuk menjaga bacaan gula darah selama kehamilan sangat penting kerana diabetes gestasional, iaitu kondisi diabetes yang muncul pada saat kehamilan, dapat memberikan kesan negatif pada kesihatan ibu dan janin.

Beberapa kesan yang mungkin terjadi jika gula darah tidak terkawal selama kehamilan antara lain:

 1. Berat badan janin yang terlalu besar: Bila gula darah ibu tinggi, janin akan menerima lebih banyak gula dari ibu dan dapat tumbuh lebih besar dari normal,  ini akan memberikan kesulitan saat melahirkan.
 • Janin akan kejang: Gula darah yang tidak terkawal dapat menyebabkan kejang pada janin, yang dapat menyebabkan masalah kesihatan seperti stroke.
 • Risiko komplikasi saat melahirkan: Ibu dengan diabetes gestasional dapat mengalami komplikasi seperti pendarahan dan infeksi saat melahirkan.
 • Risiko diabetes tahap 2 pada ibu setelah kehamilan : Kehamilan yang diakibatkan diabetes gestasional dapat meningkatkan risiko ibu untuk mengembangkan dan kekal diabetes t tahap 2  selepas kehamilan
 • Risiko bayi yang lahir prematur: Gula darah yang tidak terkawal dapat meningkatkan risiko janin untuk lahir prematur atau berat lahir rendah.

Tips untuk ibu mengandung yang mempunyai kandungan gula tinggi

Berikut adalah beberapa tips yang dapat membantu bacaan gula ibu mengandung yang tinggi dalam usaha untuk mengawalnya :

 1. Jaga diet sihat: Mengambil makanan yang rendah karbohidrat dan tinggi serat, seperti sayuran, buah-buahan, protein nabati, dan biji-bijian. Hindari makanan yang tinggi gula atau tepung seperti roti, kuih, dan makanan cepat saji.
 2. Bersukan : Bersukan secara teratur dapat membantu menurunkan gula darah dan meningkatkan sensitivit insulin.
 3. Konsultasi dengan doktor atau pakar pemakanan:Berbincang dengan doktor atau pakar pemakanan anda tentang jenis makanan yang sesuai untuk anda, serta jadual makan dan bersukan yang tepat.
 4. Monitoring gula darah : Monitoring gula darah secara teratur, seperti yang ditentukan oleh doktor atau pakar pemakanan anda untuk memastikan gula darah tetap dalam batas normal.
 5. Jangan lupa untuk mengambil ubat jika diperlukan: Jika diperlukan, ikuti saranan doktor untuk mengambil ubat-ubatan yang diitetapkan untuk mengawal gula darah
 6. Konsultasi dengan doktor tentang pengubatan : pastikan untuk membicarakan dengan doktor anda tentang pengubatan yang sesuai untuk kondisi anda, kerana beberapa ubat tidak aman untuk digunakan selama kehamilan.
 7. Hindari stress: Stress dapat meningkatkan gula darah, jadi cobalah untuk mengelola stress Anda dengan cara yang baik seperti meditasi atau yoga.
bacaan gula ibu mengandung

Tips minum air gula untuk Diabetes gestasional

 1. Bincang dengan doktor: Dapatkan info yang tepat berkenaan jumlah air gula yang diperlukan untuk menjaga gula dalam darah Anda sepanjang kehamilan.
 2. Buat jadual minum: Buat jadual minum air gula yang teratur sepanjang hari, sesuai dengan jadual makan untuk memastikan minum cukup.
 3. Bawa air gula sendiri: Bawa air gula setiap kali keluar keluar rumah, pastikan air gula yang bersih dan segar tersedia untuk minum.
 4. Pantau bacaan gula darah secara teratur: Pantau gula dalam darah secara teratur sesuai dengan jadual yang ditentukan oleh doktor untuk memastikan gula darah tetap dalam batas normal.
 5. Atur jadual makan dan bersukan: Remeh tetapi ini pasti membantu anda, atur secara teratur untuk membantu menjaga paras gula
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Risk Free Shipping

If your orders lost during shipment, we will do the replacement or refund

Easy 180 days returns

180 days money back guarantee

100% Secure Checkout

Toyyibpay / MasterCard / Visa